mandag 25. oktober 2010

Middelaldersamfunnet :D

1. I middelalderen orinterte menneskene seg mot Gud og livet etter døden. Menneskene i seg selv spilte ingen rolle før i renessansen.
2. Rikdom i middelalderen er det samme som å eie jord. Jordeierne er få og mektige, og i mange land er det adelen og kirken som eier det meste av jorda.
3. De som har mest makt er presteskapet (de som ber) , så kommer adelen (de som slåss) , og til slutt folket (de som arbeider). Standen avgjør rang, rettigheter og pliker. Eiendom og stand går i arv, og det er ikke lett å komme seg opp og fram i samfunnet, selv om en gjerne vil.
4. Det er som sagt fordi standen går i arv. Hvis faren din er en bonde så er du også en bonde, du er født som det. Du har ikke noe du skal ha sagt.
5. Svartedauden har store konsekvenser for det norske samfunnet. To tredjedeler av det norske folket døde. Det tar flere hundre år før folketallet kommer opp på samme nivå som det var før pesten brøt ut.
6. Handelen blomstrer opp og kjøpmennene kommer i kontakt med andre land og kulturer. Handelsborgerne i byen blir en viktig samfunnsgruppe, og jordeierne mister dermed noe av makta. Med økt handel får også pengeøkonomien etter hvert større plass.

1 kommentar: