tirsdag 4. januar 2011

Opplysningstida og Ludvig Holberg

Del 1

1) Denne perioden kalles opplysningstiden fordi på den tiden ble folk opplyst. Folk ble mer klar over hvordan ting egentlig var, og ikke bare sånn som kirken sa. Og at litterær informasjon ble mer tilgjengelig.

2) Man hadde stor tro på at fornuften kunne forstå alt. At fornuften kunne styre de fleste deler av livet. Det var i opplysningstiden grunnlaget for menneskrettighetsprinsippene ble dannet. Naturvitenskapen kom med nye forklaringer på ting som kirken allerede hadde forklart teologisk. Dette svekket kirkens troverdighet og allmakt.

3) Ja, en del tanker fra opplysningstiden gjelder fortsatt i dag. Man fikk et holiosentrisk verdensbilde og det gjelder også i dag. Det betyr at sola var i sentrum av universet, og at alt dreide rundt solen, i motsetning til kirkens påstander som hevdet at alt dreide rundt jorda og Gud.

Del 2

Ludvig Holberg var en Dansk-Norsk forfatter som levde mesteparten av sitt voksne liv i Danmark. Han var preget av humanismen, opplysningstiden og barokken, og var en filosof og historiker. Han er mest kjent for sine skjønnlitterære verk.

LUDVIG HOLBERG:
- Ludvig ble født i 1684. Begge hans foreldre døde når han var ung. Så han bodde hos onkelen sin i Bergen. Der studerte han på Katedralskolen til byen brant ned i 1702. Han skrev forskjellige sjangre, men i 1719 begynte han å skrive skjønnlitterære verker. Komedier. Hans første var et dikt som het "Peder Paars". Det ble kjempepopulært blant folket, men siden det støtet mange mektige menn ble han truet på livet. Han skrev flere korte satirer, og de ble tatt vel imot. Holberg var den første husdikteren på det offentlige teateret i Grønnegade i Danmark. Holberg dro på mange reiser, og på disse reisene fikk han inspirasjon.

Holberg bidro til utviklingen av samfunnet. Før hans tid var vitenskapen underlagt teologien, og dens forestillinger om verdensbildet var for eksempel uangripelige. Dette tilsier at Holberg virkelig var en av Norges (Danmarks) største forfattere.

Forfatterskap:

- Hans forfatterskap er fullt av kjente verker som for eksempel "Jeppe på bierget". På sine mange reiser fikk han mye inspirasjon. Noen av verkene hans er inspirert av latinske og franske komedier. Det er nettopp komediene han er mest kjent for. I en av de siste bøkene han skrev om livet sitt, inrømmet han at han var sjalu, og redd for at andre forfatternes verker skulle være bedre enn hans. Han irriterte seg over samfunnet, andre lektorer og universitetet. Alt dette gjorde ham til syvende og sist skarp, og ble en viktig drivkraft i forfatterskapet hans.

Dansk eller norsk?
- Ludvig Holberg ble født i Bergen, og bodde i Norge under hele sin oppvekst. Men som voksen bodde han for det meste i Danmark, og han kalles den danske litteraturens far.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar