mandag 7. februar 2011

Kort handlingsreferat av ”Jeppe på bjerget”



”Komedien handler om en helt vanlig bonde som heter Jeppe. Han sliter med et fylleproblem og blir ofte banket opp av sin kone Nille og Mester Erik. En dag, i fylla, blir han plukket opp av baronen og hans menn. De legger ham i baronens seng for å se hva som vil skje. Når Jeppe finner ut at han har makt, blir han straks en annen person som har til hensikt å hevne seg på overklassen. Til slutt blir det en rettsak, og det hele ender med at Jeppe blir kastet tilbake til sitt gamle liv som bonde. ”

Noen av de siste ordene til baronen var at hvis man gir makt til en person som ikke vet å bruke den, vil det hele ende i tyranni. På denne måten støttet Holberg baronen, og fikk Jeppe til å framstå som en primitiv person uten vett, og det kan spekuleres i om dette støtter sjangeren i filmen. Slutten på filmen er heller ikke et perfekt eksempel på en komedie. Den ender ikke lykkelig sånn som mange andre, men derimot ganske trist. Holberg brukte kanskje dette til å gi sjangeren et overraskelsesmoment. Han vil at folk skal sitte igjen med en god latter, men vil også at de i underbevisstheten skal få en liten tankevekker. Dette er Ludvig Holberg veldig god til, og det vises i flere andre verker han har skrevet.
”Jeppe på bjerget” blir omtalt som ett av Holbergs største verker, og får fortsatt folk til å le den dag i dag. I tillegg er stykket også filmatisert opptil flere ganger. Noe som gjør det enklere å nå fram til de yngre generasjonene.

1 kommentar: