mandag 7. mars 2011

Tøm teksten 3, 4, 6, 8

3 A) - Romantikken i Europa og Norge, fornorsking av språket, Grunnloven (1814), treskjæring.

3 B) - Poetisk realisme, industrialisering, utvandring, urbanisering, nasjonalsangen (1869)

4) - Sturm und Drang: (storm og følelser) Det var en tysk litterær ungdomsbevegelse som vendte seg mot opplysningstidens fornuftstro på 1770 tallet.
- Førromantikk: Romantikken på 1700-tallet ble kalt førromantikk, mens den virkelige romantikken først kommer mot 1800-tallet.
6) - Den ene virkeligheten er den som man kan forklare, den har ting som kan tas på og forklares. Den andre virkeligheten er den man ikke kan se og forklare, men som er ideer og metafysikk. Hovedpersonen blir drept av de andre personene, sannsynligvis fordi de ikke ønsket å tro på det han sa, at den virkeligheten de trodde på ikke eksisterte og at den var feil. Kristendommen tror på en måte på den andre virkeligheten, at det er dit man kommer når man dør (himmelen).
8) - På 1800-tallet var det mange kunstnere som malte naturbilder (Caspar David Friedrich, Asher Durand, Adolph Tidemand, Hans Gude og Johan Christian Dahl). Bildene som ble malt liknet på hverandre, men oppleves som nasjonale. Rosemalingen var også en viktig del av malerkunsten på denne tiden. Det var en landlig kunstart utøvd av lokale kunstnere som gikk fra gård til gård og dekorerte tømmerstuer.
Arkitekturen i Norge er på 1800-tallet fortsatt preget av klassisismen. En romantisk byggestil kom først på 1920-tallet. Her var små, tradisjonelle og panelte trehus typiske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar