mandag 14. mars 2011

Henrik Wergeland

Han var en norsk forfatter og han regnes av mange som norges største lyriker gjennom tidene. Var han det?

Han var ikke bare en forfatter. Han var også folkelærer, omsorgsarbeider og engasjerte seg og hjalp undertrykte folk i Polen, Irland og Brasil i selvstendighetskamper. Dette var fordi han var veldig opptatt av at alle skulle ha frihet og selvstendighet. Han hjalp til med dette på Eidsvoll i Norge i 1814, og ville hjelpe andre land til å oppnå det samme.

Han var også sterkt engasjert i jødesaken, paragraf 2 i grunnloven, der det sto at ingen jøder eller jesuitter hadde adgang til landet. Han var misfornøyd med dette fordi han mente at alle reliogioner skulle kunne komme til landet, og at paragrafen sto i strid med kristen nestekjærlighet. Han foreslo grunnlovsforandring i 1839. Han kom med innlegg i jødesaken på stortinget i 1841 og 1842 og deretter kom han med to diktsamlinger ("Jøden" i 1842 og "Jødinden" i 1844). I tillegg skrev han masse avisartikler og offentlige innlegg.
Saken var oppe i storinget 3 ganger og i 1851 ble forbudet mot jøder i Norge fjernet fra grunnloven. Dette skjedde 6 år etter Wergelands død. Hans engasjement i jødesaken har blitt husket og han ble sjenket et monument fra noen jøder som ville vise sin takknemlighet.

Wergelands mest kjente verk er diktet "Skabelsen, Mennesket og Messias", som er et visjonsdikt. Verket er preget av tankegangen til Platon's åndelære og er et dikt som typisk kjennetegner romantikken.

Det er vanskelig for meg, som ikke har hatt så veldig mye om Wergeland (eller lest), å bestemme om han er den største lyrikeren noensinne, eller ikke, men det er ikke tvil om at han har hatt stor betydning for litteraturen og det norske folk.

Wergelands

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar