mandag 9. januar 2012

Oppgaver fra norsktimen, mandag 09.01.12



  1. Vi kan bruke begrepet modernisme på to måter. Forklar kort.

Modernisme brukes på to forskjellige måter med tidlig modernisme, og høymodernisme. Tidlig modernisme er knyttet til de tidlige sjanger- og formeksperimentene i litteraturen. Høymodernistiske tekster er stort sett skrever fra 1910-1930.

  1. Hva har de ulike modernistiske kunstretningene og strømningene felles?

Det alle de modernistiske kunstretningene og strømningene har til felles er at alle sammen bryter med tradisjonelle måter å skrive, male, komponere og bygge på.

  1. Nevn noen av disse strømningene.

Symbolisme, impresjonisme, ekspresjonisme, dadaisme, surrealisme, absurdisme, nyenkelhet, funksjonalisme og tolvtonemusikk

  1. Hvilke faser er det vanlig å dele den modernistiske perioden inn i?

Tidlig modernisme, høymodernisme og postmodernisme

  1. Nevn noen sentrale tidligmodernister.

Charles Baudelaire, Sigbjørn Obstfelder, Henrik Ibsen og Knut Hamsun.

  1. Hvordan prøvde høymodernister som Virginia Woolf og James Joyce å skildre virkeligheten?

James Joyce, Virginia Woolf og de andre forfatterne i høymodernismen var veldig opptatt av “stream of consciousness”, bevissthetsstrøm på norsk. Det var om å gjøre å skrive ned tankestrømmen til karakterene så direkte som mulig, med alle assosiasjoner, følelser og utfall. De ønsket å skildre en indre og subjektiv virkelighet. Virginia var veldig opptatt av “indre monolog”. Altså tankestrøm.

  1. Hva slags litteratur finner vi i Norge i første halvdel av 1900-tallet?

I Norge på 1900-tallet var det en tradisjonell, realistisk skrivemåte som dominerte. Allikevel finnes det noen få norske forfattere som skriver modernistiske tekster i denne perioden.

  1. Klikk deg inn på den språk- og litteraturhistoriske tidslinja og velg perioden "Nyrealisme og modernisme". Les sidene sju til ni, og utdyp deretter svaret du ga på spørsmål 6.

Jeg fant ikke noe mer jeg synes er relevant å skrive i svaret på spørsmål 6. Jeg er sikkert ikke genial nok til å se det. Haha

Postmodernisme:
Etter hvert i modernismen syntes ikke kunstnere at det lenger var like enkelt å lage noe nyskapende og orginalt. Alle de tradisjonelle reglene innenfor kunst var brutt for lenge siden, og kunstnerene syntes derfor det var vanskelig å skulle lage noe nytt. Utover fra 1960-tallet dukker det opp nye tendenser og retninger innen arkitekttur, kunst, musikk og litteratur. Disse nye tendensene og retningene blir betegnet som nettopp postmodernistiske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar